Vaasan Sport kaipaa identiteettins√§ vahvistamista - Ei sirkustemppuja

Vaasan Sport kaipaa identiteettinsä vahvistamista - Ei sirkustemppuja

Ihmisillä on taipumus kommentoida asioita vasta kun he huomaavat jotain epäkohtia. Siksi aloitamme tämän artikkelin kiittämällä Vaasan Sportin organisaatiota ennen kuin puutumme epäkohtiin. Tiesimme, että Sportin organisaatio joutuu uusien haasteiden eteen liigassa - uusia Sport-"faneja" löytää tiensä hallille liigan kirkkaampien valojen johdattamina ja vaativat suurta viihdespektaakkelia. Joukkue tuskin vielä niin paljoa kiinnostaa, koska he eivät ole löytäneet tietään hallille aikaisemmin. Myös ruutu+ ja liigan markkinointikoneisto tulevat luultavasti asettamaan vaatimuksia Sportille läpsyttymien ja muiden markkinointitempausten muodossa.

Olikin hienoa nähdä, että Sport päätti markkinointikampanjoissaan käyttää kannattajia, meidän lauluja, otteluiden tunnelmaa, yhteenkuuluvuuden tunnetta matseissa ym. mainoksissaan. Toisin sanoen niitä asioita, jotka tekevät urheilujoukkueista ainutlaatuisia muihin vapaa-ajan harrastuksiin verrattuna -  syntyy tunne, että on aktiivinen osa tapahtumaa, ei passiivinen kuluttaja. Sport myös vastusti kunniakkaasti läpsyttimien tuomista halliimme.

Tällä kaudella osa peloistamme on kuitenkin käynyt toteen. Siksi koemme tarpeelliseksi reagoida asiaan nyt ja samalla kertoa muille Sportin kannattajille ja otteluissa käyville, miksi me olemme tätä mieltä.

Aloitamme ajankohtaisimmasta asiasta; Läpsyttimet! Ottelussa Sport-Kärpät su 18.10 Vaasan jäähallin katsomoihin oli ensimmäistä kertaa jaettu läpsyttimet. Kyse ei suinkaan ollut siitä, että liiga tai sen pääsponsori olisi painostanut Sportin hyväksymään läpsyttimiä katsomoon. Sen sijaan kyse oli siitä, että ottelun sponsori halusi tuoda läpsyttimet katsomoon ja Sportin organisaatio näemmä hyväksyi asian. Seuralle ei olisi todennäköisesti ollut ylivoimaista ilmaista otteluisännälle, että läpsyttimistä ei hirveästi pidetä Vaasan jäähallissa ja ehdottaa heille jotain toista markkinointitempausta. Ja vaikka ottelusponsori olisi pitänyt läpsytinideasta kiinni, Sportin olisi pitänyt pitää kannattajiensa puolta – heidän, jotka ovat koko Sportin identiteetin luoneet ja ilmoittaneet, että läpsyttimiä ei valitettavasti käytetä meidän hallissa.

Syy siihen miksi vastustamme läpsyttimiä ei ole suinkaan mikään egoistinen oman asemamme puolustaminen. Läpsyttimet pilaavat laulujen tahdin, peittävät alleen suuren osan laulusta ja romuttavat pidemmän päälle ihmisten innon laulaa otteluissa. Emme jaksa uskoa, että kovinkaan moni arvostaa läpsytinten rätinän laulavan ja käsiään yhteen taputtavan hornankattilan edelle. Samalla tavalla kuin muut muoti-ilmiöt, myös läpsyttimet tulevat aikanaan katoamaan jäähalleista, kun ihmiset kyllästyvät niiden yksipuoliseen meteliin. Mitä meillä on silloin enää jäljellä, jos olemme niiden aikana romuttaneet lauluihin ja chantteihin perustuvan elävän ja maankuulun kannattajakulttuurin?

Toivomme, että läpsyttimien tuominen jäähalliimme oli yksittäinen harha-askel. Voimme myös luvata, että jos niitä tuodaan vielä jossain toisessa pelissä katsomoon, me emme tule silloin sinne. Valitkaa seurajohto oikein.

Perinteet kunniaan

Kaikkialla maailmassa käytetään seuran perustamisvuotena sitä vuotta, jolloin koko seura on perustettu. Ei sitä vuotta jolloin joku lajiryhmä on otettu mukaan seuran repertuaariin. Tämä on yleinen käytäntö, kaikkialla!

Siksi onkin huomionarvoista, että Sport haluaa piilottaa omaa kunniakasta historiaansa käyttämällä vuosilukua 1962 kannattajatuotteissaan, eikä vuosilukua 1939. Kannattajat ovat reagoineet tähän ennenkin ja seurajohdolta on kuultu lupauksia siitä, ettei vuosilukua 1962 tulla enää käyttämään, vaan vuotta 1939. Silti tänä kesänä markkinoille ilmestyi jälleen kannattajatuotteita vuosiluvulla 1962. Vielä pöyristyttävämpää on, että seuraorgaanisaatio on pitänyt fiksuna liikkeenä myydä tuotteita kannattajien keksimällä ”Sundom Stå” -nimellä yhdistettynä vuosilukuun 1962, josta kannattajat ovat ennenkin protestoineet. Kannattajat kelpaavat hyvin, kun meitä käytetään edistämään tuotteiden myyntiä, mutta meidän mielipiteitä ei tarvitse kuunnella?

Sport on perustettu vuonna 1939 ja se on kansainvälisen tavan mukaan ainoa vuosiluku, jota pitäisi käyttää seuran tuotteissa riippumatta siitä onko laji jääpallo, hiihto, voimistelu tai ainoina nykyään hengissä olevat jalkapallo ja jääkiekko. Futiksen puolella konkurssi taitaa hankaloittaa kyseisen vuosiluvun käyttämistä, eli jääkiekolla on sitä suurempi syy pitää kunniakasta historiaamme esillä. FC Sport ei myöskään vastusta sitä, että jääkiekkopuoli käyttäisi kyseistä vuosilukua, vaan päinvastoin kannustaa siihen. Olemme tarkistaneet asian.

Toinen asia, jota meidän on vaikea ymmärtää, on se että ”Vaasan” etuliite on kadonnut kaikista seuran kannattajatuotteista ja nimestä. On ymmärrettävää, että Sport yrittää houkutella katsojia laajemmalta alueelta liigassa pelatessaan. Sen sijaan emme ymmärrä miten se, että Sport antaa vaikutelman, että emme oikeasti ole Vaasasta houkuttelisi enemmän porukkaa halliin. Tämähän on ilman epäilystäkään syy siihen, että ”Vaasan” on poistunut seuramme nimestä melkein kaikissa yhteyksissä. Halu olla koko pohjanmaan seura vaatii seurajohdon näkemyksen mukaan sen, että yritämme piilottaa sen faktan, että olemme Vaasasta! Tämä on epäloogisuudessaan niin huikeaa, että on vaikea ymmärtää miten tähän loppupäätelmään on tultu. Luuleeko seurajohto, että joillekin on oikeasti epäselvää, että olemme Vaasasta? Häpeämmekö sitä, että olemme Vaasasta? Tuoko tämä yhtään lisäkatsojaa Vaasan jäähalliin? Ei varmaankaan. Johtavassa asemassa olevan seuran edustajan kommentti siitä, että ”seinäjokelaisjunnut eivät ehkä tulee seuraamme pelaamaan, jos paidassa lukee Vaasan Sport” on käsittämättömyydessään omaa luokkaansa.

Me näemme mielellään, että ihmiset ympäri pohjanmaata tulevat kannattamaan Sporttia jäähalliin ja kokevat joukkueemme omakseen. Me emme ymmärrä miten oman kaupunkimme nimen piilottaminen edistää tätä asiaa. Vaadimme ”Vaasan” palauttamista kannattajatuotteisiin tästä eteenpäin. HT:kin saa mielellään käyttää siinä sivussa, laulammehan mekin ”Hockey Sportista”. Oman kaupungin nimen piilottaminen pitää kuitenkin loppua. HT Vaasan Sport.

Ottelutapahtuma ja tiedotuspolitiikka

Ymmärrämme, että otteluissa pitää olla jonkun verran oheistapahtumia. ”Bisnesasiakkaille” pitää laittaa olosuhteet kuntoon, niin että he haluavat tulla peleihin uudestaan. Fakta on, että tämä asiakasryhmä on tärkeä tulonlähde seuralle. He tuovat rahaa, jota käytetään joukkueen kehittämiseen. Aina tulee myös olemaan jonkun verran satunnaiskatsojia, joille peli ei ehkä aina ole tärkein asia. Heille pitää myös pystyä tarjoamaan muuta viihdettä. Emme kuitenkaan usko, että ottelutapahtuman täysi viihteellistäminen ja seuran identiteetin murentaminen tuo pidemmällä aikavälillä lisää katsojia hallille, päinvastoin.

Sen sijaan seurajohto voisi miettiä joidenkin katsomonosien hinnoittelupolitiikkaa. Korkeat hinnat saattavat tuottaa voittoa lyhyellä aikavälillä, vaikka epäilemme sitäkin. Alhaisemmat hinnat voisivat kuitenkin kantaa hedelmää pidemmällä aikavälillä, koska se antaisi suuremmalle joukolle mahdollisuuden käydä peleissä ja sitouttaisi heidät seuraan. Tärkeää olisi myös lyhyen aikavälin tuoton sijaan kasvattaa Sportin lojaalia kannattajapohjaa kunnioittamalla seuran perinteitä ja sitouttamalla omat juniorit seuraan. Leveän ja lojaalin kannattajapohjan päälle on hyvä rakentaa tervettä ja menestyvää organisaatiota houkuttelemalla myös satunnaiskatsojia paikalle. Jos murennetaan omaa kannattajapohjaa liian korkeilla lippujen hinnoilla, väheksymällä seuran historiaa ja perinteitä, voi tulla yllättävän paljon vaikeuksia huonoina aikoina.

Olemme mielellämme mukana auttamassa seuraa kehittämään ottelutapahtumaa. Meihin saa avoimesti ottaa yhteyttä. Tässä vaiheessa pitää Ultras 06:n puolesta olla kuitenkin myös itsekriittinen. Seura on välillä ollut yhteydessä kannattajiin ja pyytäneet ideoita ottelutapahtumien kehittämiseen, emmekä ole aina käyttäneet sitä mahdollisuutta sataprosenttisesti. Parannettavaa löytyy meiltäkin. Seura voisi ottaa useammin yhteyttä meihin suoraan, eikä usein myöhäisessä vaiheessa kannattajayhdistyksen kautta. Parasta olisi perustaa työryhmä tätä varten, jossa olisi sekä seuran edustajia, että eri kannattajaryhmien jäseniä. Seuraorgaanisaatio voisi myös osoittaa kiinnostusta kannattajien mielipiteitä kohtaan muulloinkin, kuin silloin kun he tarvitsevat apuamme jossain asiassa.

Viimeinen aihe, josta ajattelimme kirjoittaa tällä kertaa, on seuran tiedotuspolitiikka. Seura tuo usein esille kuinka tärkeitä me kannattajat olemme. Olisi suotavaa, että seura näyttäsi sen myös käytännössä kunnioittamalla kannattajia tekemisillään. Tapaus Artur Gavrus on malliesimerkki seuran sekavasta tiedotuspolitiikasta, josta käteen ei jäänyt muuta kuin, että ”emme voi oikeastaan kertoa yhtään mistään mitään”. Se aiheutti turhia (?) spekulaatioita siitä mikä seuran rooli kyseisessä tapauksessa oli, minkälainen sopimus oikeastaan oli sorvattu Gavrusille ja minkälainen motivaatio Gavrusilla ylipäätään oli pelata Sportin paidassa. Gabriel Spilarin tapauksessa seura sai vihdoin tiedotettua asiasta, kun pelaaja oli jo kotimaassaan ja kaikki muut olivat tiedottaneet siitä. Myöskin puheet siitä kuinka hyvin ja pitkään Spilaria oli scoutattu ja miksi hänelle tarjottiin suoraan vuoden sopimusta joutuvat outoon valoon, kun pelaaja lähtee kotimaahansa reilun kymmenen ottelun jälkeen.

Tiedämme, että pelaajien loukkaantumisista ei voi tiedottaa kovin tarkkaan tänä päivänä. Ei liene kuitenkaan ylivoimainen haaste tiedottaa vähän selkeämmin ja aikaisemmin pelaajien tilanteesta. Tämäkin vähentää turhaa spekulaatiota siitä, miksi joku pelaaja on oikeasti sivussa. Tällä hetkellä tiedotuslinja on sekava ja tiedotteita ilmestyy monesti vasta, kun ihmiset ovat ihmetelleet sitä tarpeeksi kauan eri keskustelupalstoilla. Selkeämpi tiedotuspolitiikka, virheitäkin myöntäen, lisäisi tiedotteiden uskottavuutta.

Kuten otimme esille tämän artikkelin alussa, ymmärrämme että seura on suurien haasteiden edessä ja on monta tahoa, jota pitää miellyttää. Seura on monessa asiassa toiminut hyvin ja kunnioittanut meitä kannattajia. Nyt kehitys on kuitenkin kulkenut huonompaan suuntaan ja näemme tehtäväksemme ottaa esille edellä mainitut asiat. Toivomme, että seuraorganisaatio kunnioittaa meitä kannattajia ja seuran perinteitä miettiessään tulevaisuuden strategioita. Ottelutapahtuman kehittämiseen suhtaudumme myönteisesti, kunhan se tehdään tyylikkäästi. Emme halua, että joukkueemme otteluista tehdään sirkustapahtuma.

Ovemme on avoin keskusteluja varten.

Ultras 06