Kultur från andra sidan Östersjön

3.11.2013 AIK - Helsingborgs IF 3-1

Resan från Vasa startade på fredagen mot Åbo och därifrån vidare till STHLM. Jag reste som enda U06 kille med ett gäng AIK supportrar. Fredag och lördag var festdagar och dom tillbringades runt stureplan. Öl och groggar dracks till sista droppe och det var ett segt gäng som sökte sig mot Solna på söndagsmorgonen. Matchen AIK-Helsingborg spelades på skrytbygget FRIENDS arena eller nya nationalarenan som dom flesta aikare använder. Vår första stopp i Solna var dock dick turpin där återställarna togs och en bit mat tills dom första sångerna fick fart på stämningen även om klockan endast hunnit bli 12. Cirka en timme före avspark börjar vi röra oss mot arenan och stämningen och förväntningarna stiger till topp. Inne på arenan är det än sektion avskärningar som gör att fast det är 22 000 på plats så känns det tomt och glest. Min plats för dagen är norra ståplats och capona från sol invictus och ultras nord gör sitt bästa för att få igång trycket.

Tifot för dagen är halsduks hav. Trycket kommer en bit in i första halvlek när AIK leker ut HIF, och tar en stabil 2-0 ledning. Man märker att matchen inte betyder något för AIK när man redan säkrat andraplatsen. Det blir en stor hyllning till den svåra säsongen med Ivan Turina tragiska bortgång. Andra halvlek var ganska lågt i tempo och stämningen på läktaren gick ner några snäpp. Då stiger en äldre herre från östra (antagligen Firman boys) och tar över micken till norra och kör lite old school och får fart på läktaren igen. Han passade på att hälsa till Helsingborgs sportchef Jesper Jansson som medan han var aktiv spelare gjorde den förbjudna övergången från kapten i AIK till Djurgårdens if. Han blev tydligt påmind av hela arenan att han är en hora! Matchen slutade 2-1 till AIK.

Efter matchen marscherade man igenom villaområden tillbaka mot centrala Solna där det blev tunnelbanan mot centrum. I centrum blev det sportbar och lite spansk fotboll, jävla dåligt utbud jag vet! På måndagen blev det lite shopping i centrala Stockholm och flyget hem. 4 dygn och 12 timmars sömn och allt för mycket tunnare plånbok.

Matchdagen var såklart höjdpunkten för oss som har sympatier för AIK. Nattklubbarna och bimbona var såklart en fin bonus till en toppenresa. Passade även på att ta en titt på ruinerna av Råsunda och även om man inte skulle ha sympatier för AIK så var det en sorglig syn. Totalt demolerad och bara kontorssidan av den västra sidan fanns kvar! Att jämföra Råsunda med friends är som mord. Stämningen var minst 3 gånger bättre på Råsunda. Så jag väljer att avsluta denna reseberättelse med samma ord som AIKs tifogrupp:
 
Vi går stärkta ur denna mörka säsong
Ivan ler mot oss från RÅSUNDAS BETONG