Ultras 06 - historia

Ajatus uuden kannattajaryhmän perustamisesta Vaasan Sportille syntyi joskus syksystä 2003. Vaasan kannattajakulttuuri oli muutaman vaisumman vuoden jälkeen heräämässä taas uuteen kukoistukseen ja Red Army ja seisomakatsomon aktiiviporukka oli selvässä kasvussa. Samaan aikaan muutama kannattajat olivat alkaneet miettiä uuden ja itsenäisen kannattajaryhmän perustamista. Nämä jätkät olivat jo monen vuoden ajan olleet aktiivisia jäseniä seisomakatsomossa ja Sportin kannattajatoiminnassa. He olivat tuoneet uusia lauluja katsomoon ja alkaneet viime aikoina myös tuoda uusia banderolleja ja lippuja fanipäätyyn. Red Armyn kasvun jatkuessa oli kuitenkin käynyt selväksi että edellisvuosien tilanne jossa melkein kaikki aktiivifanit tunsivat toisensa oli vääjämättä jäänyt historiaan. Uusia ja tuntemattomia naamoja alkoi yhä kiihtyvään tahtiin ilmaantua fanikatsomoon ja oli selvää että aikaisempien vuosien meininki jolloin suuri osa faniporukasta oli aktiivisesti mukana kannattajatoiminnassa, tavalla tai toisella, oli tullut tiensä päähän.

Red Armyn kasvaessa suurin osa faneista olivat tyytyväisiä kun saivat panna kaulahuivin kaulaan ja tulla otteluun laulamaan Sport voittoon. Eikä siinä mitään vikaa, mutta tässä tilanteessa muutamat hardcore-kannattajat olivat kuitenkin tajunneet ettei päätöksiä pystytä enää tekemään tehokkaasti samalla tavalla kuin ennen kun kaikki fanit tunsivat toisensa. Enää ei ollut samalla tavalla mahdollista keskustella uusista ideoista leppoisasti seisomakatsomossa, koska mielipiteitä oli niin paljon että mitään ei olisi saatu aikaan. Tunsimme myös että fan clubin hallitus ei ollut oikea paikka toteuttaa meidän ideat. Emme epäile hetkeäkään etteikö hallituksen jäsenet ole lojaaleja Sportin faneja, ja muutama meistä onkin aikaisemmin ollut mukana hallituksessa, mutta tunsimme etteivät kaikki hallituksen jäsenet jakaneet meidän intohimoa katsomotoimintaa kohti eikä täysin meidän mentaliteettiakaan.  

Näistä syistä johtuen muutamien pitkän linjan Sport-fanien keskuudessa syntyi ajatus uuden ja uudenlaisen kannattajaryhmän perustamisesta. Nämä jätkät olivat käyneet paljon ulkomailla katsomassa futismatseja ja kiinnostuneet ja kiehtoutuneet ultras-kulttuurista. Ensimmäiset ultras-ryhmät perustettiin Italiassa 1960-luvun lopussa. Sieltä kulttuuri levisi ensin muihin etelä-Euroopan maihin ja sitten keski-Eurooppaan. Pohjoismaissa ensimmäiset ultras-ryhmät perustettiin 90-luvun alussa Hammarby-fanien ollessa yksi edelläkävijöistä. Ultras-ryhmät ovat usein johtavia seisomakatsomossa tuomalla uusia lippuja,lauluja ja tifoja katsomoon, mutta he ovat myös aktiivisia kentän ulkopuolella ja ottavat vahvasti kantaa seurassa tapahtuviin asioihin. Niinpä syksyllä 2003 kolme johtavaa Sportin kannattajaa alkoivat suunnitella ultras-ryhmän perustamista.  Katsomotoimintaa aloitetiin kehittämään kauden aikana ja tuotiin pikkuhiljaa  uusia lippuja ja lauluja katsomoon. Virallisesti Ultras 06 perustettiin vasta elokuussa 2004 ja ensimmäiset tifot katsomossa toteutettiin 2005 tammikuussa ottelussa Kalpaa vastaan. 

Virallisen perustamisen jälkeen ryhmä alkoi pikkuhiljaa kasvamaan ja kauden alussa jatkoimme panostustamme katsomotoiminnan kehittämiseksi ja valmistimme  kaksitankolippuja ja banderollin päätyymme. Otimme myös aktiivimman roolin kentän ulkopuolella olemalla tiiviisti yhteydessä seuran edustajiin. 

10 vuoden jälkeen vuonnka 2004 Ultras 06:n tulevaisuus näyttää valoisalta. Ryhmämme on kasvanut vuosien aikana  ja se on selvinnyt sukupolvenvaihdoksista.  Taloudelliset resurssit ovat kasvaneet  ja yhteistyö Sportin virallisen fan clubin kanssa sujuu erinomaisesti. Tunnelma seisomakatsomassa on parantunut vuosi vuodelta sekä monet uudet kasvot ovat löytäneet tiensä meidän päätyyn, mikä on erittäin positiivista.

Vaasa on aina ollut kannattajakulttuurissa edelläkävijä Suomessa ja toivottavasti pystymme olemaan jatkossakin. Vaasa on aina ollut vastustajille ikävä paikka tulla pelaamaan. Jo bussissa heidän polvet alkavat tutisemaan ja viimeistään luistellessaan jäälle meidän päädyn eteen jotkut heistä paskovat jo housuihinsa. Me olemme saaneet vastustajat hermoromahduksen partaalle since 1987, kun muualla Suomessa tiedettiin yhtä paljon kannattajakulttuurista kuin nunna-seksistä. This is your worst nightmare, and we´re fucking lovin´ it. Tervetuloa helvettiin….

Ultras 06  - Since 2004